Δημοπούλου Μαρία

Επίκουρος Καθηγήτρια

Πτυχίο Mαθηματικού του Πανεπιστημίου Aθηνών.

Master (M.Sc.) στην Eπιχειρησιακή Έρευνα, University of London (LSE).

Διδακτορικό (Ph.D.), Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

 

 Στη μνήμη της Μαρίας Δημοπούλου... 
Tο Τμήμα Πληροφορικής αποχαιρέτησε με οδύνη την Μαρία Δημοπούλου, σήμερα Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2005.
Η Μαρία ήταν ένα από τα ιδρυτικά του μέλη και η συνεισφορά της χάραξε την πορεία τόσο του τμήματος όσο και του Πανεπιστημίου γενικότερα.
Σε μια σχετικά πρόσφατη εποχή, όπου η σημασία των ποσοτικών μεθόδων στις οποίες αφιερώθηκε ήταν υπό αμφισβήτηση, η Μαρία επέμεινε υπομένοντας σημαντικές αντιξοότητες και δείχνοντας πίστη στο έργο της.
Σε όλους μας το έργο αυτό της Μαρίας είναι πηγή έμπνευσης σε πολλές διαστάσεις - κυρίως όμως για την σημασία που έδωσε στο να έχει η θεωρία που δίδασκε ουσιαστικές επιπτώσεις στην καθημερινή πρακτική.
Η αφοσίωση της στο διδακτικό της έργο θα αποτελέσει άλλη μια πηγή έμπνευσης. Ένα απλό κοίταγμα στους ιστοτόπους που μόνη της κατασκεύασε για τα πολλά της μαθήματα πείθουν για αυτό. Ας θυμηθούμε ότι οι ιστότοποι αυτοί κατασκευάσθηκαν με ελάχιστα εργαλεία και προτού όλα αυτά γίνουν του συρμού.
Τελευταία μας ανάμνηση από την Μαρία είναι η δήλωση της πριν λίγες εβδομάδες προς το Τμήμα ότι επιθυμεί να αναλάβει κανονικά διδακτικό έργο το τρέχον εξάμηνο, αλλά, και μόνο αν εξυπηρετεί το τμήμα, να αρχίσει την διδασκαλία της το δεύτερο μισό του εξάμηνου. Πόσο θα θέλαμε να είχαν πραγματοποιηθεί αυτά της τα σχέδια.
Οι φοιτητές της εδώ και πολλά χρόνια έχουν αποκομίσει πολύτιμες γνώσεις, γνώσεις που μάλιστα πολλές φορές έχουν διαμορφώσει ολόκληρες σταδιοδρομίες. Σαν τελευταίο μάθημα, η Μαρία τους δίνει ένα παράδειγμα αξιοπρέπειας και εγκαρτέρησης.