Κάβουρας Ιωάννης

Καθηγητής

Πτυχίο Φυσικής, Πανεπιστήμιο Aθηνών, 1969

Diploma in Computing Science (Dip.Comp.Sci), University of Glasgow, 1971

Master (M.Sc.) στην Πληροφορική, University of London (ICS), London 1972

Διδακτορικό (Ph.D.) στην Πληροφορική, University of Glasgow, 1978

 

 Ο Ιωάννης Κάβουρας αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Παν. Αθηνών το 1969 και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου απέκτησε το 1971 Διπλώμα στην Eπιστήμη Yπολογιστών από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, το 1972 μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το 1978 το διδακτορικό δίπλωμα στην επιστήμη των υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

 

Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα ως Lecturer 'A' στην Επιστήμη των Υπολογιστών (1974-1978), στο Τμήμα Σπουδών Υπολογιστών του Glasgow College of Technology (μετέπειτα Glasgow Caledonian University). Από το 1978 έως το 1979 διετέλεσε Lecturer Επιστήμης Υπολογιστών, στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Herriot-Watt στο Εδιμβούργο, ενώ από το 1979 έως το 1984 ήταν μόνιμος Lecturer Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Το 1984 επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάσθηκε για ένα χρόνο ως ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο «Δημόκριτος». Το 1985 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής στο τότε Τμήμα Στατιστικής και Πληροφορικής της τότε Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Τέλος, το 1990 εξελέγη Καθηγητής στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο στη συνέχεια έγινε το σημερινό Τμήμα Πληροφορικής. Η συμβολή του στο στήσιμο ενός νέου τμήματος πληροφορικής, τα πρώτα εκείνα δύσκολα χρόνια που το τμήμα λειτουργούσε με ελάχιστους συναδέλφους με ειδίκευση στη πληροφορική, ήταν καθοριστική. Ο Ιωάννης Κάβουρας υπήρξε αφοσιωμένος και πολύ αγαπητός δάσκαλος. Έδωσε μεγάλο βάρος και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της δουλειάς του στη διδασκαλία. Έγραψε πολλά και καλά βιβλία, όταν ακόμη η ελληνική βιβλιογραφία ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, και πρωτοστάτησε στην καθιέρωση ελληνικών όρων πληροφορικής. Καθοριστική ήταν επίσης η συμβολή του στην ανάπτυξη εργαστηρίων Πληροφορικής. Οργάνωσε ένα υπερσύγχρονο για την εποχή του εργαστήριο, το Κέντρο Υπολογιστών, το οποίο στεγαζόταν σε έναν ολόκληρο όροφο του τότε νέου κτιρίου επί της οδού Δεριγνύ, διέθετε χωριστούς μίνι υπολογιστές για τις ερευνητικές και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εξυπηρετούσε ολόκληρο το Πανεπιστήμιο, με έμφαση όμως στο τμήμα Πληροφορικής.

Στην εξέλιξη του Τμήματος Πληροφορικής βοήθησε καθοριστικά και από τη θέση του Προέδρου στην οποία εξελέγη για 4 διετείς θητείες, με τελευταία σημαντική συμβολή του τη δημιουργία των Τομέων του τμήματος. Όλα αυτά τα χρόνια που διατέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος, υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια το γενικό συμφέρον και εργάστηκε ακούραστα για την προκοπή του Τμήματος.

Το Τμήμα Πληροφορικής δεν πρόλαβε να τον ευχαριστήσει επίσημα και να του αναγνωρίσει όλο αυτό το έργο. Ο Ιωάννης Κάβουρας απεβίωσε αιφνιδίως την Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011.